söndag 18 september 2016

Nr 44; Åka till fjällen

I fredags när jag gick hem från jobbet så sken solen från en helt klarblå himmel och det var en otroligt magiskt vacker höstdag. Det var till och med ganska varmt och direkt kom längtan efter att få åka till fjällen, få vandra, ha en bil och ha en stuga, men framförallt ha lite sällskap när man är där. Jag la upp denna bild och ungefär den önskan på Instagram och sent på fredagskvällen fick jag ett meddelande från en kollega som berättade att hon och hennes sambo skulle till Trollsjön på lördagen och frågade om jag ville följa med?! Jag tackade ja på en gång, för kände verkligen att en sådan här chans får jag inte ofta och särskilt inte när vädret planerades bli så bra heller.

Så klockan sattes på 07:00 och strax efter åtta på lördagmorgonen blev jag upphämtad med bil och så for vi mot fjällen - nästan så långt åt väster i Sverige man kan komma här uppe i norr. Kan hälsa att vi definitivt inte var den enda som tänkte att det här var en bra idé denna dag, antalet bilar som parkerat längs med E10 vid början av stigen mot Trollsjön vittnade om detta.
Till en början var det dock lite småmulet och kyligt - på flera platser låg frosten (den första jag sett i år) kvar och på en liten damm vi gick förbi låg det faktiskt en tunn tunn is. Jag hade ju inte några särskilda vandringskläder på mig (hade helt enkelt inga med mig till Kiruna denna vända), utan körde på ett par bekväma jeans, en långärmad t-shirt, en tjockare tröja och så förstås min nya fina Solomon-skor, men jag tror faktiskt det var ett riktigt bra val i slutändan för frös i princip ingenting. Det var mössa och vantar bara som ibland var på och ibland av.
Sen så dök solen upp permanent och på ditvägen i ett evigt motljus (hade ju självklart glömt solglasögon också), men ack så vackert det var i dalen vi gick i. Emellanåt började jag fundera om det faktiskt skulle kunna se ut så här i högländerna i Skottland också, för kände liksom igen att ha sett liknande bilder från vissa platser i Skottland. Någon gång ska jag dit och vandra också, så får berätta då hur det var och vilken skillnaden är. Det är ändå otroligt häftigt att vi har sådana här landskap i Sverige. Förstår verkligen varför man vill bo här uppe i norr dagar som dessa.
Helt makalösa vyer och massvis med sten. Mina geologdrömmar började göra sig påminda när jag funderade kring hur det kunnat bli så här, men gissar att det har med inlandsisen att göra, som typ allt annat som berör stora stensamlingar likt dessa.
Vände mig om vid ett tillfälle och såg dalen från det hållet vi kom. Ni kanske ser min skugga där nere i mitten, så det var inte en liten plats vi var i. Jag blev jätteglad av att inse att jag älskade att vandra så här, lite småjobbigt, men ändå så jag orkade och framförallt hur roligt det var att försöka ta sig över lite smått besvärligt leriga partier genom att lista ut den enklaste vägen. Är så kul att ha orken nu och kunde inte hjälpa att tänka tillbaka två år när jag var i Norge och hade så dålig kondition att jag fick ta många pauser, plus att jag vägde 15 kg mer. Nej, dagliga vandringar som dessa älskar jag, men att vandra långt och bo i tält är jag inte sugen på ännu. Alldeles för bekväm av mig.
Tillsist (efter 6 km) kom vi fram till Trollsjön och det var verkligen en makalöst fin plats med ett vatten som både var spegelblankt och turkost. Vi stannade och käkade lunch och fyllde på energin och väntade lite på att solen skulle hinna högre upp på himlen så vi skulle slippa det värsta motljuset och kunna se sjön från en bättre vinkel.
Men vi började frysa, så efter en stund på klipporna så startade vi färden tillbaka mot vägen och bilen hem. Hann dock fånga denna bild också med telefonen innan den la av (hatar kyla gör den min Iphone). Förklarar framförallt det där motljuset jag pratar, men visar också hur vattnet såg ut.

Är verkligen så glad och tacksam för att jag fick följa med. Den bästa lördagen på länge och framförallt för att jag fick chansen att se en plats som så många frågat om jag varit till ännu här uppe i Kiruna. Så nu kan jag pricka av denna sak från att se listan och även punkt 44 på min Bucketlist - Åka till fjällen. Får se vad nästa sak blir. Fyller ju på den här listan lite allteftersom, kanske har ni nå bra tips åt mig? Berör ju året nu fram tills jag fyller år igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fullspäckad helg i bergslagen

Det var planerat sedan länge att jag skulle åka hem till Dalarna den förra helgen. Tanken var från början att jag skulle ha mina semestervec...