söndag 10 maj 2015

Kvinnorollerna

Ett fenomen som jag upptäckt mer och mer i tv-serier nu för tiden är att det oftare och oftare påpekas om kvinnors utsatthet genom historien, att på grund av kvinnans ställning så har de också varit otroligt drabbade av ondska. Hur kärlek kunde vara lika med döden i och med att så många kvinnor dog i barnsäng till exempel. Samtidigt tillåts kvinnor i tv-serier var mer och mer aktiva, stå upp för sig själva och kämpa för sin egen säkerhets skull. Jag älskar denna trend, men det gör också att de där som inte gör detta utmärker sig så mycket mer.

Jag brukar ju skriva om Outlander en hel del, för jag älskar Skottland och det mytiska klansystemet. Men insåg nu idag när jag såg senaste avsnittet att jag är otroligt trött på Claire. Särskilt i jämförelse med Jamies syster Jenny, som är helt otroligt cool och stark. Claire är så envist tråkig och vägrar anpassa sig till samhället hon befinner sig i - alltså jag menar inte att hon ska vika ner sig och det starka som är hon, men när hon gång på gång är dumdristig, vägrar göra vissa saker eller ska försvara "fienden", då kan jag bli lite trött. För gång på gång så "räddas" hon då också av män, för att de hon själv tycker är rätt sällan funkar i den världen hon är. Jenny däremot, vet hur hon ska handskas med och manipulera högländernas män (ja, Engelsmännen också), trots att hon är livrädd.

Appropå detta så såg jag idag första avsnittet av serien Salem som twistat till häxprocesserna i Salem (USA) på 1600-talet. Det var i denna serie som just det där om att "kärleken ofta för kvinnor är en dödsdom" dök upp. Värt att tänka på. Tv-serien då, jo, idén skulle kunna bli bra, men första avsnittet var egentligen ganska sjukt, så jag ska ge det något avsnitt till få se hur den fortsätter.

1 kommentar:

  1. Ååh håller med helt!
    Precis mina tankar om det senaste "Outlander".
    Jag gillar Claire just för att hon är stark och står på sig men i det senaste avsnittet ville jag bara ruska om henne lite för att hon är så dum när det bla kom till den kidnappade rödrocken. Jenny är riktigt bra!

    SvaraRadera

Fullspäckad helg i bergslagen

Det var planerat sedan länge att jag skulle åka hem till Dalarna den förra helgen. Tanken var från början att jag skulle ha mina semestervec...