måndag 27 oktober 2014

Upptäckten av ljudböcker!

I förra veckan fick jag ett sms av Telia där de erbjöd mig att testa Storytel i 3 månader gratis. Jag har funderat på detta med ljudböcker länge och om det skulle passa mig i min stressiga tillvaro där jag känner att läsande stjäl produktiv tid av mig, pga när jag är inne i en bok så har jag svårt att lägga den ifrån mig innan den är färdigläst. Detta resulterar ju i att en hel dag kan försvinna till bara läsandet och det vore väl bra, OM det inte hade varit för att min lägenhet och alla måsten där åsidosätts. Jag har ingen ork att göra sådant på veckorna när jag jobbar, och eftersom jag oftast är för trött för att läsa mer än något kapitel på vardagarna också så ska jag försöka trängas med att både hinna läsa och göra allt annat där hemma på helgerna. Så det här erbjudandet kom kanske som en skänk från ovan. Nu skulle jag få testa på hur det var att lyssna på ljudböcker/böcker jag faktiskt är nyfiken på. För utvalet är stort.

Jag är svårflirtad ska jag säga. Jag har alltid varit negativt inställd till ljudböcker, liksom inte fattat när jag ska lyssna på dem, för ligger jag bara ner så somnar jag och vad är det för mening då. Distansen också, minns jag vad jag hör?! Jag älskar att läsa, men som jag skrev ovan så finns inte läsron just nu. Så jag började lyssna på en Martina Haag bok (Glada hälsningar från Missångerträsk) som första bok. Tänkte att hon skriver ju lättsamt och lagomt. Jag började lyssna när jag gick hem från jobbet, lyssnade på bussen och lyssnade sedan när jag kom hem och lagade mat. Hm, jag gillade ju det här och boken var riktigt småcharmig, om än lite otrovärdig. Men gillade att den utspelade sig i norraste Norrland (Arvidsjaur och Jokkmokk nämns bland annat) och att kärleksintresset var en renskötande same. På Jokkmokks hemsida fanns dessa bilder från inspelningen av filmen som kommer nästa år. Ola Rapace som same alltså...hm...
Så det här med ljudbok kanske inte var så skrämmande ändå, kanske passade mig och mitt liv förtillfället alldeles perfekt!


Så beslutade att testa en till. Av en slump hittade jag att Simona Arnhstedts Wadenstierna-trilogi fanns att lyssna på och eftersom jag kom ihåg att en bekant tipsat mig om dessa böcker så gav jag mig i kast med den bok som hon läst först och gillat så mycket - Betvingade. Startade den fredagkväll och lyssnade klart på den igår. Svår att släppa, för berättelsen var spännande och den utspelar sig under en rätt cool medeltid. Men jag måste dock säga att handlingen flera gånger överenstämde med, men var en sämre version av Diana Gabaldons Främlingen/Outlander och jag kan tycka det störde lite. Markus skulle vara den svårt ärrade soldaten och Illiana en medicinskunnig, de "tvingas" gifta sig och ska därefter lära känna varandra. Faktiskt påminde även vissa andra saker - som Markus ovilja att vilja erkänna att han var kär, med en annan bok jag nyss läst som heter Ugly Love. Jag brukar inte vara en person som jämför böcker och berättelser med andra, brukar inte störa mig på det, men jag läste alldeles nyss ut Ugly love och Outlander är så aktuellt i och med tv-serien, så det var i detta fall svårt att undgå det! Sen kan jag som kvinna tycka att det tristaste med boken var att det mesta av sexscenerna var ur hans perspektiv, det manliga, och då är ändå boken skriven av en kvinna. Han styrde och ställde, han bomberade - nej Markus var i mina ögon varken en drömman eller en särskilt sympatisk karaktär. Märker att jag har svårare och svårare för skitstövlar, som sedan ska genomgå någon sorts förvandling och bli "snälla". TROTS detta ska jag säga att jag tyckte att boken var rätt bra, oftast när jag får inspiration till mina egna berättelser när jag läser/lyssnar/ser på något så är det något som är bra, så jag är nyfiken på fortsättningen och ska ladda ner de andra två böckerna också! Får se... =)

Enda nackdelen med detta med storytel är att det drar förbannat på surftiden på min Iphone...så måste passa på att ladda ner lite böcker när jag har tillgång till ett fast internet. Annars kan det komma att bli dyrt...

2 kommentarer:

 1. Hej Jennie!
  Även om jag inte gillar ljusböcker särskilt mycket så lyssnar jag ibland i bilen eftersom jag åker så långa pass (3h.) Och jag har också lyssnat på Glada Hälsingar från Missångerträsk! Jag lyssnar aldrig på böcker som är "för" bra, då slutar jag direkt och läser dem istället. Men jag gillade verkligen Missångerträsk, kul bok :) Fast de kanske skulle ha valt en annan uppläsare, jag kände det som att hon pratade barnspråk.

  Betvingade....jag håller med dig helt. Har inte läst de andra du jämför med men det är ju en rätt klassisk story. Men jag gillar henne rätt bra ändå alltså. Inom den genren. Och då jämför jag med några hundra Harlequin ;). Jag läste ut de Skandalösa i helgen, och den var...rätt bra. Men jag tenderar att gilla 2/3 av hennes böcker, Överenskommelser blev jag helt frälst i de första hundra sidorna men sedan gick det inte riktigt som jag hade tänkt mig. Just nu läser jag hennes senaste "En enda natt" som är hennes första som utspelar sig i nutid. Den blir lite platt, -i den tidigare kan hon komma undan med ett lite sämre språk eftersom man jan tänka att den är historisk. Men de 200 sidor jag läst håller än. Men jag måste väl tillstå att jag gillar henne eftersom jag läst alla hennes fyra romaner på raken!

  Vad tycker du jag ska läsa härnäst?

  //Lovisa Smedberg

  SvaraRadera
 2. Förresten -jag kan tänka mig att Ahrnstedt passar som ljudbok -jag håller på att bli vansinnig på alla tryckfel som finns i böckerna. De är ju för f*nken inte korrekturlästa!

  Och att Missångeträsk ska bli film -helt underbart!

  SvaraRadera

Fullspäckad helg i bergslagen

Det var planerat sedan länge att jag skulle åka hem till Dalarna den förra helgen. Tanken var från början att jag skulle ha mina semestervec...