onsdag 30 juli 2014

Makalösa Norge med bästaste syster yster - del 2

Vårt hotell var kallt. Det var förvisso inte särskilt varmt någon dag på vår resa överhuvudtaget, men vi kunde inte riktigt värma oss på hotellet heller. Trots det tyckte vi om det mycket. Det fanns ingen tv på rummet, men väl gratis internet. Så vi kröp ihop under supergosiga tjocka täcken på kvällarna, käkade goda Norska chips och lyssnade på fotbolls VM på Sveriges radio appen (fotbolls VM kunde vi ju inte missa).
Den vita byggnaden ganska mitt i bilden är vårt hotell, och bilden är tagen från där vi startade vår vandring!
 
Midsommardagen skulle ägnas åt vandring och vi hade hittat en (vad vi trodde) enkel timslång-tur där slutmålet var att vandra bakom ett vattenfall. Lät ju hur häftigt som helst och som sagt, inte lät vi det ostadiga vädret stoppa oss. Det började så lagomt regna ordentligt när vi körde mot den där Westerås-gården (yes, GoT referenserna lät inte vänta på sig), en inte helt enkel bilfärd trots att den låg nära där vi bodde. Syrran som utbrister när vi kör på den mycket smala grusvägen med stup rakt ner på en sida och stup rakt upp på den andra (se bilden nedan); att "jag är glad att du kör"!
 
 
Efter att vi pratat lite med fåren på gården, så startade vi vandringen! Grejen med den här vandringen vi skulle göra var att det stod att det var en blå vandring, det vill säga näst lättast, det tyckte vi lät perfekt. Men jag undrar jag om Norge har sin egen indelning på vad som är lätt tur?! Ok, jag har inte den bästa konditionen, inte alls, inte ens i närheten av vad jag hade för ett år sedan (detta erkänner jag och syrran kan intyga, men jag är envis som attan). Men det var inte det jag menar nu, utan det faktum att det var brant och att vi klättrade på stenhällar som med regnvattnet på också blev hala. Tror inte turen skulle varit blå någon annanstans, eller så undrar vi med skräckblandad förtjusning hur de "svarta" turerna såg ut! =O Men självklart lät vi inte detta stoppa oss. Vi såg det som ett oväntat äventyr, det var urläskigt och jag halkade faktiskt på vägen tillbaka, men det var också så jäkla urhäftigt och riktigt roligt, plus att vi blev desto mer nöjda efteråt när vi faktiskt hade klarat vandringen!
Söstra mi öppnar första grinden!
Det går bra Jennie!
Ja! Jo, det var det här avståndet mellan mig och syrran hela tiden. Men jag tog mig upp!
Och så fick vi då syn på det där vattenfallet som vi skulle kunna gå bakom! Hur detta skulle ske var ännu lite oklart!
Och utsikten sen...kan en någonsin tröttna på den?!
Jo, jag kan vara med på bild med utsikten också! Regnblöt i håret! 
Sen var det inte det lättaste att ta sig till det där vattenfallet.
På vissa platser hade vi nästan behövt ha hjälm...
Men tillsist så stod vi då där, bakom vattenfallet!
Och ungefär samtidigt kom solen tillbaka!
  
Samma dag hade vi tänkt att vi också skulle ta oss till en annan utsiktspunkt som låg högt högt upp, i princip ovanför molngränsen för oss med tanke på vädret som förföljde oss under resan. Vi gav oss till och med iväg, men ju högre upp vi körde desto kallare blev det och tillsist var det nästan nollgradigt, och då vågade vi inte längre. För vi ville inte riskera halka på de där slingriga vägarna.
 
Kyligt kyligt kyligt!
 
Men vi älskade Norge, låt gå att typ all personal vi träffade i Geiranger (på hotellet, restauranger etc) var svenskar, förutom en, som var dansk, så var resan helt fantastisk, precis vad vi behövde. Vi sa båda två att hit vill vi åka igen och att alla borde åka hit. Så det kanske var första gången vi var i Norge, men absolut inte sista gången.
 
Det ironiska med hemresan var att den dagen var både den sämsta och den bästa dagen vädersmässigt. I princip hela första halvan av resan så spöregnade det (vi valde också att åka en "omväg" hem pga vågade inte köra över bergen eftersom det hade snöat under natten (kallt undrar ni nu, mmm...ja!!!)) och var typ 5 grader varmt, men så fort vi hamnade på motorvägarna igen och närmade oss svenska gränsen så dök solen och den blåa himlen upp. För att variera oss lite körde vi över gränsen på annat ställe, åkte över Torsby och Hagfors istället och fick se lite mer av fina Värmland! Och drygt 12 (eller var det 14?!) timmar från dess att vi hade startat i Geiranger, så var vi hemma i Örebro igen! Glada och trötta!

 
 


Lämnar er med en fin liten video på min syster...hmpfh...bara lite snuskig... (sorry sis)
 
 

tisdag 29 juli 2014

Konserten jag alltid ser när jag behöver lugna ner mig....

....eller har lite långtråkigt på jobbet, eller som idag när jag lever i en Ipren-dimma pga den tiden på månaden och nog egentligen borde ligga hemma i min säng. Det är då jag vänder mig till älskade Ryan, ser en konsert som jag faktiskt sett live, njuter av hans akustiska versioner av redan bra låtar och längtar tills nästa gång jag får se honom live. För det ska jag. Det är en sak som är säker. Sin favoritartist kan en inte se för få gånger.




Makalösa Norge med bästaste syster yster - del 1

 
Över midsommar i år så valde jag och min syster att åka på en liten minisemester tillsammans, något vi båda behövde efter en jobbig vinter och vår med mycket stress och oro i kropparna. Vi ville åka någonstans där vi skulle få tid att bara vara, men också ha möjlighet att få vandra lite och kanske göra lite andra aktiviteter. Vårt val föll på Norge, ett land som ingen av oss egentligen hade varit i, men som båda längtade efter att få se. Efter ett tips av en kompis så bestämdes destinationen för resan till Geiranger fjorden. Bilderna som vi googlade fram från denna plats var verkligen makalöst häftiga, plus att den fjorden faktiskt är ett världsarv. Så vi bokade hotell och hyrde bil och onsdagen före midsommar gav vi oss iväg mot vårt västra grannland.

Jag och kompis M-L tittar ut bästa vägen mot Geiranger.

Vi hade kikat ut en rutt vi kunde köra från Örebro, genom Karlstad och över gränsen för att sedan köra upp mot Lillehammer och ut till Geiranger. På vägen dit skulle vi övernatta någonstans, eftersom vi körde på eftermiddagen från Örebro. Jag märkte väldigt tidigt i planeringen att vi skulle köra förbi den stad där jag visste att en gammal au pair kompis bodde, så jag kontaktade henne och hörde om hon ville passa på att träffas nu när jag ändå skulle vara i närheten och det ville hon jättegärna. Hon erbjöd oss även att få sova hos henne, vilket var riktigt snällt.
 
 
Det var verkligen magiskt att köra i Norge. Hur vi åkte från det platta och välbekanta landskapet i Närke och Värmland över gränsen in i Norge där kullar, berg och dalar på en gång började dyka upp. Allt eftersom vi åkte norrut i Norge så blev bergen bara högre och högre. Ibland trodde vi inte att vi kunde åka genom vackrare platser, men jo se det kunde vi. Det spelade liksom ingen roll att det regnade om vartannat, det kändes som att köra i en annan värld. Eftersom vi hade ganska gott om tid på oss på torsdagen så sa vi det att vi tar det lungt, vi stannar, vi njuter och vi ska definitivt åka Trollstigen.
Vid startpunkten för Trollstigen som skulle ta oss uppåt!
På väg!!! Och vi tackade alla gudar som lät oss åka i vår egen takt och som gjorde att vi slappa möta stora bussar! Bra kämpat syrran som körde!
 
Väl uppe så fanns det ett besökscenter och en utsiktsplats som vi besökte. Vi ville ju se Trollstigen från ovan också. En liten promenad och så stod vi då där och spanade ut...
På väg ut till utsiktspunkten
Trollstigen med utsikt! Makalöst vackert,även med tunga regnmoln!
 
Efter en färjetur och en första erfarenhet av att möta bussar på fel sida vägen i svängar, så kom vi då tillsist fram till Geiranger och hotellet där vi skulle bo och vi blev inte besvikna. Vårt hotell låg högt upp, så vi hade verkligen utsikten över fjorden utanför fönstret.
Eller vad tycker ni? Detta är utsikten från hotellet vi bodde på. 
 
Eftersom vi "bara" skulle vara där i en långhelg så gick vi ut hårt med en båttur på fjorden på Midsommarafton. Jag hade hört talas om gårdarna som låg på platser dit du egentligen inte borde kunna ta dig, så ville se hur detta såg ut, men även få se bergen nerifrån.
Så tillsammans med en massa fransoser, och tyskar och italienare och koreaner begav vi oss ut på tur.
Där uppe  på höjden ligger alltså en gård. Berätta ni för mig hur de tog sig upp dit?!
Som sagt; till en början sken solen lite, sen kom det en skur, sen blev det fint igen, men ju längre ut i fjorden vi kom desto blåsigare och regnigare blev det. Tillsist var det nog bara jag och syrran och dessa tappra själar som fortarande stod ute. Men hur kan en klaga när en rör sig i dessa makalösa miljöer.
 
Har insett och insåg ännu mer denna resa att jag är jätteförtjust i vattenfall. Rakt genom Geiranger rann ett ganska så stort vattenfall och detta fanns det en gångväg/trapp bredvid som ledde upp till Fjordcentrat, dit vi begav oss efter båtturen.
Lyxkryssarna var på besök i fjorden denna dagen också!
 
Men de åkte samma dag!
 
 
Vi tog oss upp på ännu en utsiktspunkt innan dagen var slut och syrran fick utmana sin svindel. Kan en någonsin titta sig trött på utsikten??!!
Hit, men inte längre!!!
Tack för idag, mer i del 2!
 
 
 




lördag 26 juli 2014

Lugn lördag i solen

Har setat ute i solen idag en bra stund idag! Luften var bättre där än i lägenheten, trots att det var varmt! Lagomt grillad nu dock, så hänger framför teven och ser på film! Tänkte att jag ska se en brittisk serie på tvåan annars ikväll, en kriminalserie med han som spelade huvudrollen i 12 years a Slave! Borde vara bra! Hoppas jag! 

Blev för någon vecka sedan bjuden på en enkel glassdrink av min hyresvärd/kollega/granne B! En drink så enkel att jag faktiskt inte fattar att jag inte kommit på den själv! Ett glas med oboy, några skopor vaniljglass i och så dekorerat med lite (eller mycket) strössel! Glassen ska smälta ner i drycken så det går att dricka den! Smakar som en urgod och krämigt kall milkshake! 
Har varit lite av en livräddare på kvällarna efter dessa långa varma dagar! 
Började på en ny bok idag förresten! Blev tipsad om denna bokserie på Facebook pga att den ska innehålla en grymt tuff kvinnlig huvudroll! Så köpte den i Kiruna förra veckan och började läsa den idag och jo, 100 sidor in och jag gillar den! Är fantasy ska sägas, påhittad värld, men jag gillar fantasy jättemycket om det är välskrivet! Får återkomma om hur denna artar sig och även om jag sedan läser fortsättningen! Någon som läst den?

Hur spenderar ni er lördag? 


fredag 25 juli 2014

Världsarv och nationalparker

Hade min första på riktigt "ut i fält" rådgivning idag; ett kul ärende som rörde färgsättning av ett hus. Det mesta arbetet var utfört redan, så jag var mest dit för att titta läget och höra hur det gick, om de hade några frågor! Platsen denna byggnad ligger på är speciell nämligen och för de byggnader som finns i detta område krävs ALLTID bygglov för att få göra något. Jag var nämligen i kyrkbyn/kyrkstan i Gammelstad - med andra ord ett världsarv!



 
 
Det är himlars fint där i kyrkstan. Ännu en sådan där plats som jag sett massvis med bilder ifrån, men som en absolut inte kommer förstå om en inte har besökt. Gata upp och gata ner av dessa små fina kyrkstugor. Jag kan inte mycket om detta område än, men tror jag läste någonstans att det ska finnas över 400 kyrkstugor och att det är den största samlingen i Sverige av dem som finns kvar.
 
 
Kyrkan, Nederluleå kyrka, är ifrån 1400-talet och påminner delvis till utseendet om Torsångs kyrka som jag tror är ungefär samtida. Men däremot är denna mycket större.
 

 
 

Passade på att ta en liten runda i området och gick även in i kyrkan när jag hade chansen. Bortskämd som jag är med fina kyrkor, så är det alltid skoj att gå in i dem, plus att jag tycker det är så fridfullt skönt i kyrkor, och i dagsläget svalt. 



Plockade upp en världsarvsbroschyr där och hittade den där listan på Sveriges världsarv. Tyckte det kunde vara lite kul att pricka för vilka jag varit på och samtidigt se vilka jag har kvar att besöka. Av 15 stycken hade jag besökt 6 (Drottningholm (i varje fall trädgårdarna och slottsteatern), Höga Kusten, Falun och kopparbergslagen (såklart, har ju guidat i besöksgruvan), Grimeton (under BA utbildningen), Hälsingegårdarna (med mamma för någon sommar sedan, kan ff vara den vackraste miljön jag någonsin varit i) och så förstås Gammelstads kyrkstad nu då. Men ska sätta det som mål att jag vill besöka alla - det kan inte vara så svårt för det är fantastiskt intressanta platser - Visby och Birka lockar mest, men också Laponia, och jag borde verkligen passa på nu när jag bor här uppe och bor så nära!

Vilka världsarv har ni besökt i Sverige och i världen och vilka vill ni besöka?
 
När jag googlar på en sak så är det väldigt lätt att leta sig iväg till andra sidor och andra ämnen. Detta var anledningen till varför jag hamnade på en sida med Sveriges nationalparker presenterade. Tryck in på nationalparkerna och kika bilderna, de är fantastiska!!!

torsdag 24 juli 2014

Där jag bor i Luleå

Så lägenheten jag bor i hyr jag av en kollega till mig, B, och hon bor även i huset med sina två döttrar. Även hennes syster Å bor i huset och är också hon min kollega på museet. En annorlunda situation, men som jag tror jag gillar! De är båda jättetrevliga och lugna och väldigt systerliga.


Idag satte jag mig på uteplatsen för lägenheten var för varm på eftermiddagen. Ute fanns både skugga och vind och medan jag satt där kom först B ut och vi pratade en stund och sedan kom syster Å och hon satt ute ett bra tag och vi pratade gamla jobb, gamla kollegor vi båda kände. Lite lustigt - en jag jobbade med på Regionmuseet i Skåne, har jobbat på både Västergötlands museum och Norrbottens museum. Det fattas bara att jag får jobb på Riksantikvarieämbetet så har jag nog prickat in alla hennes jobbplatser. Hur som helst slutade dagen idag med att jag blev bjuden på middag och kommer även få skjuts till jobbet i morgon med Å som hade ena jobbilen hemma efter att ha varit ute i fält hela veckan (Å är arkeolog och B jobbar med bildarkivet).


Tror nog detta kan bli jättebra! Ena lilla nackdelen med det här stället är att jag bor i en etta. Om jag får vara kvar här i Luleå längre än till årsskiftet så kommer jag att leta efter en större lägenhet, för är bortskämd efter att ha bott i tvåor så länge nu! Men det får bli när det blir! Området där jag bor är himlars mysigt, så även om jag skulle hitta något annat, så skulle det bli här i krokarna!!!

Varmaste sommaren...

Värmen fortsätter och jag lever på vatten och glass! Jo, det är nästan sant. Jag äter kanske riktigt en gång om dagen, men annars är det vatten och glass som gäller! Har numera vant mig vid att ha fläkten i gång på nätterna, så igår när jag tänkte testa att ha fönstret öppet istället, så kunde jag inte somna, utan fick upp och stänga fönstret och dra i gång fläkten. Förvisso är det vansinnigt skönt att vakna när den är i gång, för det är så svalt i rummet då, men fläkten låter illa så jag sover med öronproppar!

30 grader är det i Luleå, minst. Jag har jobbat halva dagen på kontoret, men sen blir det för varmt där så jag har försökt att jobba eftermiddagarna hemma där jag har en fläkt jag kan sitta i varje fall. Men eftermiddagen är också den tid på dygnet när jag är förskräckligt trött, så jag har sovit middag varje dag denna vecka. Vet inte om det är så bra egentligen, men jag har absolut inga problem med att somna på kvällarna. Det har jag väldigt sällan. Dock önskar jag att jag hade lite mer ork och fick lite mer gjort på Kiruna-projektet, men det går långsamt.


Idag klev jag av på stan en sväng efter jobbet och gick förbi MAX och käkade, så jag kunde köpa mig en milkshake. Tänkte att jag tar väl en promenad hem då, dricker min milshake och så kan jag få lite motion. Det tar knappt en halvtimme för mig att gå hem från stan och när jag kom hem så var jag totalt dyngsur i svett. Det är verkligen galet hett ute. Inte för intet som värmerekorden sätts här uppe i norr. Det värsta är att det inte blåser något heller, vilket jag har kunnat lita på i Luleå att det ska göra tills nu. Men men, ska försöka och inte klaga. Jag kan inte göra något åt denna värmen, så får försöka göra det bästa av det. Hade dock gäääääärna velat bada, velat vara hemma hos mamma och pappa som bor 1 minut från sjön!!! Då hade till och med jag vågar mig ut i sjön för ett dopp!

Fullspäckad helg i bergslagen

Det var planerat sedan länge att jag skulle åka hem till Dalarna den förra helgen. Tanken var från början att jag skulle ha mina semestervec...